RESIDENTIAL

Filter: RESIDENTIAL

Ratnashilpa

This bungalow of 2500 sqft building on a 40’x50′ north facing site with the main access from the south. The main requirement was to build a house with minimal maintenance and sufficient daylight and ventilation. The house has the formal living area on ground and rest of the private spaces (living room, kitchen, bedroom) on first floor and second floor level with a staircase access on the western side.The layout attempts to dissolve boundaries between the indoor and the outdoor through the effective utilization of the transition space, with its abundance of natural light, ventilation and scenic views. The family room opens up into terrace giving the adequate amount of south sun whereashabitable room are east-west facing openings.

read more

Residential Complex At Bhor

The housing complex sits outside the city limits of Pune near Bhor. The site consists three separate wings, which are linked by covered passage at slit level. The linear site compelled us to even design the building in a linear form. The units are facing north-east and south-west which brings the sunlight to enter inside. The idea is to create a unit with every usable area considering urban life style and also provision for enhancement of the unit with various next generation facilities. The first unit consists of two-bedroom apartments, the second wing consists of one-bedroom apartments and the last wing comprises of room-kitchen type of apartments four on each floor.

read more

Duplex At Kothrud

A dwelling in a 2500 sqft facilities two apartments which are spacious 3- bedroom duplexes. The house stands as a solid cuboid with fenestration and openings. The internal spaces comprising of 3 bedrooms, living, dining, parking, a study room and a common room has been arranged. Residential buildings tend to focus more on the living spaces, leaving little thought for opportunities for community interaction. The architecture tries to provide comfort of a bungalow in a double storied duplex form.

read more

Bunglow For Mr. Gonugade at Kolhapur

The 3260 sqft site of the house built on gentle slope ascends from south (the lowest point) to the north (highest point). Client’s main requirement was to build a house with minimal maintenance and sufficient daylight and ventilation. Spatial arrangement for the house is such that all interactive spaces such as formal living with dining area as the pivotal space opens up the ground floor for cross ventilation. Our approach was to respond to the traditional form, extract its essence yet arrive at a fresh and innovative interpretation of the same. Its linear horizontal lines and vast cantilevered roof forms weave around the resident trees, and large expanses of glass blur the spatial boundaries between the garden and the house.

read more

Residential Complex at Pimple Saudagar

A structure in a 4900sft has stilt parking and 2 numbers of 2-bedroom flats of 725sft each with two unit on each floor. The building has a linear planning with longer side facing east-west and alternate balcony on north and south sides.The aim was to provide a habitable place with all amenities & luxuries to last a lifetime. The house symbolizes as an expression of Indian modern and contemporary architecture with a minimal material palette. The opening on the two sides of every room creates an interesting play of light.

read more

Mr. Nakate’s Bunglow at Kolhapur

The house was conceived for couple and their children, and the program on this 1525 sqft plot required a space for car parking, 4 bedrooms and public spaces such as living, dining and kitchen interacting with a large garden.The south-facing side of the plot has a beautiful tree straddling the compound wall and we were keen to establish a dialogue between the house and the tree.Copious amounts of natural light bathe this living room via indoor courtyard while louvered operable blinds allow for controlled light and views via large expanses of glass on the south elevations. The levels are taken in consideration while designing, where the staircase lead to private bedrooms and interact with the double height volumes of the living area.

read more

Interior of Mr. Bhargude at Sahkarnagar

The design concept was to create simple, yet elegant material palette with maximum multi usable spaces. The open plan with the visually organized spaces by flooring and ceiling pattern creates an interesting design. With the use of variety of materials and their conscious blending, the interior tries to incorporate Indian vibrancy within the contemporary style. A semicircular sit-out forms a transitional space connecting the space to its outside environment. A living space that merges with the garden, so that it almost becomes a part of it. The staircases of the house are defined by a sculptural element on its own. The puja room is a place for spiritual repose highlighted by daylight that penetrates from a skylight above.

read more